Kuusiston kulttuuri- ja luontopolku

Kuusiston poluilla hiukan villi luonto, kulttuurimaisema, salaperäisinä pilkottavat lukuisat vanhojen rakennusten perustukset, uskontojen välisistä ristiriidoista syntyneet, aikanaan upeana kukoistaneen linnan rauniot, kulttuurihistoria ja aikalaistaide muodostavat ainutlaatuisen kokonaisuuden.

Kartanon parkkipaikalta alkava polku johdattaa aluksi piknikkallion ohi kartanon vanhalle aitalle, josta alkaa kulttuuripolku. Vanhojen lehtipuiden varjostamalta kulttuuripolulta on näkymä merelle. Se johtaa aitalta vanhan ukkohumalan ohi suoraan Taidekartanolle ja jatkuu edelleen kartanon vanhassa hedelmätarhassa ympäri kartanon. Kulttuuripolun varrelle levittäytyy Taidekartanon lahopuuveistospuutarha, jonne valmistuu vuosittain uusia teoksia.

Tavoite on saada kävelyreitti parkkipaikalta aitan kautta Taidekartanolle esteettömäksi. Taidekartanolla levähtämisen jälkeen voi jatkaa Linnanrauniontietä itään, kohti kulttuurihistoriallisesti merkittäviä piispanlinnan rauniota. Linnanraunioiden ja Kuusiston salmen välissä on nuotiopaikka ja esteetön kesäwc. Vartijatuvan kioski palvelee kesäisin.

Paluureitiksi voi valita varjoisamman luontopolun, joka alkaa vartijatuvan edestä, johdattaa halki Kappelinmäen suojelualueen Kuusiston salmen puoleista reunaa ja päätyy kartanon aitalle, parkkipaikan lähelle. Jos kiipeää Kappelinmäen korkeimmalle kohdalle, on sieltä avara näköala kauas. Siellä on myös piknikpöytä ja penkit.
Polkujen opastekartat ovat aitalla ja Taidekartanon luona. Pituutta lenkille, ilman huipulla käyntiä, tulee kolmisen km.

Piirretty kartta Kuusiston luonto- ja kulttuuripolusta.

Linnanrauniontie 633

Linnanrauniontie 633, 21620 Kaarina, Suomi

View larger map