Skip to main content
Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Näyttelyt 2022: marraskuu

2.11.2022 - 29.11.2022

Marjaana Markkula nostaa Kaarina-talon ensimmäisen kerroksen näyttelyssä esille harvinaisiksi käyneiden kasvien katoamisen jälkeensä jättämän tyhjän tilan. Teoksissa käsitellään paitsi ihmisen vaikutusta luonnon lajien kirjon häviämiseen, myös sitä, mitä ihminen jättää jälkeensä. Toisessa kerroksessa Anne Ala-Kailan Tietäjä –sarja leikkii mielikuvilla ja muodoilla ja pohtii yhteyttä kaikkeuteen, sen vuorovaikutusta ja siitä vaikutetuksi tulemista. Piikkiön kirjastossa nähdään Kaarinan Kuvaajien retkikuvia.

Marjaana Markkula: Uhanalaiset – Endangered Species 
2.–29.11.2022 | Kaarina-talo 1. krs

Marjaana Markkulan mukana lapsuudenkodista on kulkeutunut vanha, piirroksin kuvitettu, kouluissa käytetty kasviopas 1960-luvulta. Kirjan paljon selatut sivut ovat tahrojen ja lapsena saatujen luovuuden hetkien piirustusten koristamia. (Kirja on Väänänen, Heikki: Koulun värikuvakasvio, 1964 WSOY.) Pari vuotta sitten Markkula mietti luonnon monimuotoisuuden häviämistä ja tuttujen kasvien katoamista, jolloin heräsi utelias halu selvittää, kuinka moni tutussa kirjasessa kuvatuista kasveista oli nyt uhanalainen ja vaarassa kadota. 

Markkula etsi internetistä Punaisen listan. The Red List (Suomen lajien punainen lista 2019) on luettelo Suomessa uhanalaisiksi, vaarantuneiksi, hävinneiksi ja silmälläpidettäviksi julkistetuista kasvi- ja eläinlajeista. Listaa julkaisee Ympäristöministeriö.  Markkula teki oman tutkimuksen vertailemalla kasvioppaan kasveja Punaiseen listaan. Näin muodostui Markkulan oma, suppea lista uhanalaisista kasveista. Osa siinä olevista kasveista on Markkulalle tuttuja lapsuudesta, osa taas vieraita ja nimiltään outoja. Listassa on kaikkiaan 43 nimeä. 

Markkula nostaa esiin näiden harvinaisiksi käyneiden kasvien katoamisen jälkeensä jättämän tyhjän tilan: polttamalla kaikki uhanalaiset kasvit pois kirjan sivuilta. Tyhjät aukot kasvien tilalla huutavat poissaolollaan. Installaation keskelle on sijoitettu sivu, jolle Markkula lapsena (6-7-vuotiaana) on piirtänyt prinsessan: Ihmisen kädenjälki ympäristössään alkaa vaikuttaa jo varhaisista vuosista. Installaation uhanalaisista lajeista on lista näyttelyssä, ja kävijä voi siitä tarkistaa poltettujen kasvien nimet. 

Näyttelyn muissa teoksissa Markkula on käyttänyt mm. jätemateriaaleja ja muuta ylijäämäainesta sekä paperinarua. Teoksissa pohditaan paitsi ihmisen vaikutusta luonnon lajien kirjon häviämiseen, myös sitä, mitä ihminen jättää jälkeensä ja millä hän syrjäyttää lajien kirjon: omien kättensä jäljillä. Häviämisen vastapooli on se, mitä tulee tilalle.

Marjaana Markkulalle kollaasi on tärkeä tekniikka. Markkula on aloittanut paperikollaaseilla, joihin hän on saattanut yhdistää myös muita materiaaleja, kuten kangasta tai kasveja. Ekologisuus, kierrätys ja käytettyjen materiaalien hyödyntäminen on Markkulalle tärkeää ja kesällä 2019 hän alkoikin tehdä aarteiden keruuretkiä ja kokosi löytämäänsä jätemateriaalia. Markkulan kollaasitekniikka onkin laajentunut löydöksistä tehtyihin installaatioihin, veistoksiin ja esineasetelmiin. 

”Minua kiinnostaa löytämieni jätteiden materiaalisuus: erilaisten materiaalien yllättävät yhdistelmät ja rinnastaminen, niiden mahdollisuudet taipua johonkin kiinnostavaan muotoon.”
 

Ajankohdat

2.11.2022 – 29.11.2022
Viikonpäivä Klo
maanantai 9.00 – 19.00
tiistai 9.00 – 19.00
keskiviikko 9.00 – 19.00
torstai 9.00 – 19.00
perjantai 9.00 – 19.00
lauantai 10.00 – 15.00

Details

Start:
2.11.2022
End:
29.11.2022
Website:
https://kaarina.fi/fi/tapahtumat/nayttelyt-2022-marraskuu
Skip to content