Skip to main content
Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Heli Laaksosen Poimit sydämeni kirjahyllystä -näyttely

5.4.2023 - 3.5.2023

Tapahtuma on maksuton.

Heli Laaksosen Poimit sydämeni kirjahyllystä -näyttely Mökki Galleriassa 5.4.-3.5.2023.

Runoilija Heli Laaksonen saapuu Kaarinaan uudenlaisen taidekokonaisuuden kanssa. Poimit sydämeni kirjahyllystä on runovuoropuhelu, joka on ilmestynyt sekä kirjana, äänikirjana että runoista inspiroituneina maalauksina. Näyttelyn avajaiset 5.4. klo 18 ovat samalla myös runoilta, jossa Heli kertoo runojen ja maalausten synnystä ja tarinoista niiden takana. Tilaisuuteen on vapaa pääsy, mutta Mökki on pieni ja sisään mahtuu vain kolmisenkymmentä ihmistä kerrallaan, joten kannattaa saapua ajoissa. 

Teos sai alkunsa, kun Heli tutustui sattumalta latvialaisen modernistin Aleksandrs Čaksin (1901-1950) runoihin. Satavuotiaat, aivan tuoreet runot puhuttelivat niin, että hän alkoi kääntää niitä suomeksi – yleiskielelle – ja kirjoitti jokaiseen myös vastausrunon – omalla tutulla lounaismurteellaan. 

Poimit sydämeni kirjahyllystä sisältää 15 Helin suomentamaa runoa ja 15 vastausrunoa niihin. Jokaisesta runoparista hän on tehnyt lisäksi maalauksen tai installaation. Metsästä löydetty tuoli, sepän pajan lattialle hylätty salpa ja suutarin puinen lesti ovat esimerkiksi maalausten pohjina. Maalauksista ja runoista koostettu kiertävä näyttely päättyy Kaarinan Mökki Galleriaan. Poimit sydämeni kirjahyllystä -kirja on loppuunmyyty, mutta se on kuunneltavissa digitaalisena äänikirjana.

Poimit sydämeni kirjahyllystä -kokonaisuus on palkittu sekä Latviassa että Suomessa. Joulukuussa 2021 sille myönnettiin Riiassa Aleksandra Čaka Balva -taidepalkinto, ja 2022 Suomen Yleisradion Tanssiva karhu -runouspalkintoraati antoi teoksesta Laaksoselle Kääntäjäkarhu-maininnan.

Viime vuosina runoilija onkin ollut kallellaan kuvataiteeseen päin, näyttelyitä on ollut mm. Emil Cedercreutzin museossa ja J.H. Erkon taiteilijakodissa. Raumalainen taidegraafikko Mari Aspolaluonnehtii uusia teoksia näin: ”Heli Laaksonen maalaa kirkkain, rehevin kontrastein arkea näkyviksi kolmiulotteisiksi installaatioiksi, joissa elämä on vahvasti läsnä. Hän löytää esineille leikittelevän analyyttisen ilmeen, joka on vuosien varrella kehittynyt hänen omaksi kieliopikseen.”

Lisätietoja Poimit sydämeni kirjahyllystä -hankkeesta voit lukea Heli Laaksosen blogista.
 

Heli Laaksonen syntyi 1972 Turussa, mutta vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Uudessakaupungissa. Hän valmistui filsofian maisteriksi vuonna 2000 Turun yliopistosta pääaineenaan suomen kieli. Helsingin ja Tarton yliopistoissa hän opiskeli lisäksi viron kieltä ja kulttuuria. Viime vuonna hän valmistui luonto- ja ympäristöneuvojaksi Ammattiopisto Liviasta Tuorlassa.

Heli Laaksonen tunnetaan Suomen suosituimpana runoilijana, joka kirjoittaa ja esittää runonsa lounaismurteella. Hänen debyyttinsä ja samalla läpimurtonsa oli 2000 julkaistu Pulu uis. Sen jälkeen häneltä on julkaistu viisi runokokoelmaa, tusinan verran muita teoksia, lukuisia äänikirjoja, näytelmiä ja käännöksiä. Työstään hänelle on kertynyt paljon tunnustuksia ja arvostettuja palkintoja, kuten Kirsi Kunnas -runopalkinto vuonna 2020.

Kuvataiteilijana hän on ollut aktiivinen vuodesta 2017 lähtien, ja hänen töitään on nähty museoissa ja gallerioissa mm. Harjavallassa, Tuusulassa, Iittalassa, Ypäjällä ja Rauman Lapissa, jossa taiteilija itsekin asuu.

Näyttelyaika: 5.4. – 3.5. 2023, avajaiset 5.4. klo 18.
Aukiolo: ke – pe klo12 – 17, la klo 12 – 15 Huom! Galleria on kiinni pääsiäisen aikana 7.4. ja 8.4.
Osoite: Mökki Galleria, Iso-Rauhalinnantie 5, 20780 Kaarina

 

Ajankohdat

5.4.2023 – 3.5.2023
Viikonpäivä Klo
keskiviikko 12.00 – 17.00
torstai 12.00 – 17.00
perjantai 12.00 – 17.00
lauantai 12.00 – 15.00

Details

Start:
5.4.2023
End:
3.5.2023
Cost:
Tapahtuma on maksuton.
Website:
https://kaarina.fi/fi/tapahtumat/heli-laaksosen-poimit-sydameni-kirjahyllysta-nayttely
Skip to content